Το νησί της Σαντορίνης είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον νησί στην Ελλάδα. Το όνομά της παραπέμπει σε εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα και τοπία, σε παραλίες με λευκή, κόκκινη ή μαύρη άμμο, εντυπωσιακά παραδοσιακά σπίτια σκαρφαλωμένα στην καλντέρα, μπαλκόνια με θέα στο ηφαίστειο , αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή.

 

Santorini_info1

Η σαντορίνη με μια ματιά

Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και την Ανάφη. Απέχει 128 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και 63 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Το μέγεθός της είναι 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της 69 χιλιόμετρα. Η περίμετρος είναι περίπου 36 ναυτικά μίλια. Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι και τα ηφαίστεια (η Παλαιά Καμένη και η Νέα Καμένη, όπου βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου) αποτελούν το σύμπλεγμα των νησιών που ονομάζεται Σαντορίνη. Περιλαμβάνεται, μαζί με τα Μέθανα, τη Νίσυρο και τη Μήλο, στα πλέον ενεργά  ηφαίστεια της Ελλάδας.

Τα τρία νησιά Θήρα, Θηρασία και Ασπρονήσι σχηματίζουν ένα “δαχτυλίδι” γύρω από την Καλντέρα, τον κόλπο που δημιουργήθηκε όταν το κεντρικό τμήμα της αρχαίας Στρογγύλης βυθίστηκε απο την έκρηξη του ηφαιστείου. Οι διαστάσεις της είναι 8 Χ 5 χιλιόμετρα και το βάθος της φθάνει και τα 1500 μέτρα.

Την επιβλητική εικόνα του μεγάλου κρατήρα που σχηματίσθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου γύρω στο 1600 π.Χ.,συμπληρώνουν παραδοσιακοί οικισμοί σκαρφαλωμένοι στα εσωτερικά του τοιχώματα . Επιπλέον, η Σαντορίνη είναι ένα από τα λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπου αρχιτεκτονικά συγκροτήματα με υπόσκαφες λαξευτές κατοικίες εξακολουθούν να επιβιώνουν μέσα στο ηφαιστειογενές έδαφος.


 

Santorini_info2

Σήμερα, η Σαντορίνη είναι η μόνη κατοικημένη Καλντέρα στον κόσμο …

Το σύμπλεγμα των νησιών της Σαντορίνης και η Καλντέρα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το όνομα Θήρα προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος το νησί και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη στο Μέσα Βουνό περίπου το 10ο αιώνα π.Χ.

Το δε όνομα “Σαντορίνη” προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα-Ιρίνα).

Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στη Θηρασιά, σήμερα όμως θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για τη μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης στη Θήρα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992

 


santorini_info3_

Το κύριο νησί, η Θήρα, έχει σχήμα μισοφέγγαρου και βρίσκεται στην ανατολικότερη θέση του συμπλέγματος. Η δυτική πλευρά του αποτελείται από τα τοιχώματα της Καλντέρας που διατηρούν την εικόνα της γεωλογικής ιστορίας του νησιού και απεικονίζουν τις διάφορες φάσεις της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Στην Θήρα υπάρχουν 13 χωριά και στην Θηρασιά 3 χωριά.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά. Το όνομα προέρχεται από την παραφθορά της λέξης Θήρα.

 


santorini_info4

 

Από το 1980, χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει την Σαντορίνη για το γάμο τους, ή ταξίδι του μέλιτος. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 500 τελετές λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Οι ορθόδοξοι γάμοι πραγματοποιούνται συνήθως σε εκκλησίες με θέα την Καλντέρα, όπως η Μητρόπολη των Φηρών, Αγίου Μηνά, η εκκλησία της Ανάστασης και ο  Άγιος Γεώργιος στο Ημεροβίγλι, και της Παναγίας Πλατσανής στην Οία. Οι Καθολικοί επιλέγουν τον καθεδρικό ναό στα Φηρά.

 

 


 

Untitled-5e


Προτεινόμενο σκάφος για εκδρομή στην Καλντέρα

 Santorini Exclusive Sailing